budnews.pl

Sposoby na zagospodarowanie przestrzeni w małej kuchni

2. Sposoby na zagospodarowanie przestrzeni w małej kuchni

W kuchni powinno być jak najwięcej przestrzeni niezbędnej do sprawnego przygotowywania posiłków. Niestety w wielu mieszkaniach, które są zlokalizowane w kamienicy lub blokach mieszkalnych z lat 70. I 80.

Pomieszczenia zaadaptowane na kuchnie zwykle są wąskie i mało przestronne. Można optycznie je powiększyć wykorzystując materiały wykończeniowe w jasnych kolorach, np. jasne drewno, biel i jasne szarości. Niemniej bez zastosowania szafek o odpowiedniej konstrukcji i bez rozsądnego rozplanowania układu urządzeń niezbędnych w kuchni, przyrządzanie posiłków będzie nie lada wyzwaniem.

Zabudowa kuchenna w małym pomieszczeniu

W wąskiej, niewielkiej kuchni, można zabudować tylko jedną ścianę od góry do dołu. Wykonanie takiej zabudowy na dwóch równoległych ścianach spowoduje, że trudno będzie dwóm osobom otworzyć szafkę lub piekarnik jednocześnie z obu stron. Po drugiej stronie można natomiast umieścić kosze otwierane do góry, pojedyncze półki oraz listwy z haczykami, na których można zawiesić akcesoria kuchenne często wykorzystywane i stawiane na blatach roboczych. W przypadku wąskiej kuchni sprawdzi się zabudowa jednej ściany oraz zabudowa w kształcie litery L. Umieszczenie dwóch rzędów szafek na równoległych ścianach nie będzie powodowało dyskomfortu, jeżeli odległość między szafkami wyniesie co najmniej 120 – 150 cm.

Szafki powinny być otwierane za pomocą drzwi przesuwnych, nie zaś drzwiczek otwieranych skrzydłowo, które do komfortowego używania wymagają odpowiedniej wolnej przestrzeni. Zamiast drzwiczek przesuwnych można wykorzystać żaluzje i rolety, jednak nie prezentują się one tak estetycznie.

Zabudowa kuchenna z drzwiami przesuwnymi występuje w dwóch rodzajach – w formie systemu naściennego i wewnątrzściennego. W przypadku systemów naściennych drzwi przesuwne zachodzą po otwarciu na ścianę, zasłaniając jej fragment. Drzwi przesuwne chowane w ścianie wymagają zastosowania szyny z wózkami jezdnymi i kasety konstrukcyjnej. Drzwi po otwarciu chowają się w konstrukcji ukrytej w gipsowo – kartonowej ścianie.

Szafki lub półki z szufladami

Między blatem kuchennym, a górnymi szafkami można zagospodarować przestrzeń wykorzystując niewielkie półki z szufladami lub szafki o niewielkiej głębokości, posiadające transparentną osłonę wykonaną ze szkła. Tego typu zabudowa jest przeznaczona do przechowywania niewielkich akcesoriów kuchennych, przypraw i innych drobiazgów, które dzięki temu nie zajmują miejsca potrzebnego na przechowanie naczyń i garnków. W niewielkich półkach i szufladkach zmieszczą się też drobne przedmioty, które zwykle są ustawiane na blatach roboczych.

Szeroki blat ze schowkami

Alternatywą dla niewielkich szafek i półek z szufladami jest zastosowanie blatu roboczego o szerokości około 80 cm i zagospodarowanie 20 cm przestrzeni przy ścianie na schowki, w których zostaną ukryte niewielkie akcesoria kuchenne wykorzystywane podczas gotowania. Szersza płaszczyzna blatu spowoduje też, że w szafkach dolnych z półkami i szufladami będzie więcej miejsca na przechowanie naczyń, garnków i produktów spożywczych.  

Otwarcie kuchni na salon

W przypadku bardzo wąskiej, małej kuchni, warto rozważyć jej otwarcie na salon. Pod względem aranżacji nie rodzi to najmniejszych problemów. Można zaplanować aranżację wnętrza salonu i kuchni w taki sposób, aby były spójne pod względem estetycznym. W przypadku większego salonu otworzenie go na kuchnię może stworzyć dodatkową przestrzeń na mały stół z krzesłami. Połączenie kuchni, jadalni i salonu jako dużego, otwartego pomieszczenia jest coraz częściej stosowanym rozwiązaniem, ponieważ pozwala na optymalne zagospodarowanie przestrzeni.

Wyburzenie ściany między salonem a kuchnią nie zawsze będzie jednak możliwe. Podjęcie decyzji w tym zakresie wymaga w pierwszej kolejności konsultacji z inżynierem budownictwa lub architektem. Specjalista powinien ocenić, czy ściana wewnętrzna ma charakter konstrukcyjny czy działowy. Bardzo ważne jest też sprawdzenie, czy ściana oddzielająca salon od kuchni nie jest ścianą kominową, albo nie biegną w niej inne instalacje. Wyburzenie ściany powinno odbywać się na podstawie projektu architektonicznego.

Ściana działowa nie przenosi obciążeń, dlatego jej wyburzenie nie będzie wiązało się z koniecznością uzyskania zgody od właściciela budynku lub administratora. Zgoda jest wymagana w sytuacji, gdy ściana wewnętrzna ma charakter ściany nośnej. Wówczas konieczne jest też wystąpienie z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę – usunięcie ściany nośnej jest traktowane jako przebudowa.

Zdecydowanie łatwiej jest zagospodarować przestrzeń w małej kuchni otwartej na salon, niż w kuchni zamkniętej, oddzielonej od pokoju dziennego ścianą. Niemniej wyburzenie ściany nie zawsze jest możliwe ze względów technicznych. Wówczas warto dobrze przemyśleć wybór zabudowy i wybrać odpowiednie szafki i półki przeznaczone do wąskich kuchni. Zastosowanie szerokiego blatu ze schowkami, a także szafek z systemem drzwi przesuwnych, pozwoli na komfortowe przygotowanie posiłków nawet w mało przestronnej kuchni.