budnews.pl

Jaki wybrać piekarnik: gazowy czy elektryczny?

Z piekarnikiem można przygotować wiele wyśmienitych dań na każdą okazję – pyszne zapiekanki, soczyste mięso, chrupiące i dietetyczne frytki czy też smaczne ciasta i ciasteczka. Gdy szukasz nowego piekarnika, do wyboru masz zasadniczo dwa rodzaje tych urządzeń – gazowe lub elektryczne. Na co warto się zdecydować?

Zarówno kuchnie wolnostojące z piekarnikami, jak i również piekarniki do zabudowy można kupić w wersjach gazowej oraz elektrycznej. Niektóre piekarniki gazowe mogą być też wyposażone w dodatkowy osprzęt, na przykład w elektryczny opiekacz – grill. Wszystkie z nich mogą mieć również pełna gamę funkcji, na przykład termoobieg, ale różnice pomiędzy piekarnikami gazowymi a elektrycznymi zasadzają się w dużej mierze na wykorzystaniu energii oraz jej kosztach.

Piekarniki gazowe – zalety i wady

W piekarnikach gazowych wykorzystuje się zasilanie gazem, dlatego też taka kuchnia z piekarnikiem nie wymaga wtedy podłączania do prądu. To powoduje, że są one także tańsze w eksploatacji, ponieważ gaz kosztuje mniej niż prąd w zasilaniu piekarnika. Niskie ceny na pewno zainteresują tych, którzy z piekarnika korzystają często. Również sprzęt wyposażony w piekarnik gazowy jest najczęściej tańszy od tego z urządzeniem elektrycznym.

Na tym jednak zalety piekarników gazowych zwykle się kończą. Za niską ceną kryje się przede wszystkim więcej problemów z przygotowywaniem potraw, ponieważ piekarniki gazowe są wyposażone głównie w dolne grzałki, dlatego też nie podgrzewają potraw tak równomiernie – łatwiej wtedy o przypalone ciasto lub pieczeń. Funkcje góra i dół są dostępne, ale w droższych modelach. Ponadto piekarniki tego rodzaju nie są tak precyzyjne w sterowaniu, dlatego też do ustawionej temperatury trzeba podchodzić również z rezerwą, ponieważ może się ona wahać.

Piekarniki  gazowe nie są też wyposażane w funkcje samooczyszczania, dlatego też ich czyszczenie zajmuje więcej czasu.

Piekarniki elektryczne – zalety i wady

Z kolei w przypadku piekarników elektrycznych sytuacja ma się odwrotnie niż przy gazowych. Są one zwykle droższe w zakupie i w utrzymaniu, ale także łatwiejsze w obsłudze. Piekarniki elektryczne mają też więcej różnych programów do wyboru – można skorzystać z programów ogrzewania od dołu i od góry, termoobiegu, który w piekarnikach elektrycznych jest już standardem, a w gazowych nie zawsze, także ze wspomnianej funkcji samooczyszczania.

W piekarniku elektrycznym można też łatwiej ustawić temperaturę i jest ona bardziej stabilna, dlatego nie ma ryzyka w przypadku delikatnych ciast, na przykład przy pieczeniu bezy.