budnews.pl

Znamy laureatów plebiscytu Architektura XXL

Zakończyła się siódma edycja plebiscytu Polska Architektura XXL, którą zorganizowała Grupa Sztuka Architektury. Eksperci i internauci wybrali swoich faworytów.

Zwycięzców wybrano w 3 kategoriach: architektura, wnętrza i krajobraz. Głosowanie internautów rozpoczęło się 5 lutego i trwało do 5 marca 2015. W sumie oddano w nim ponad 25 500 głosów na blisko 100 obiektów. Oprócz głosowania internautów odbyło się także głosowanie profesjonalnego jury, w którym zasiadali: architekt Tomasz Konior ( Konir Studio ), architekt Piotr Kuczia, architekt Antoni Domicz, architekt Małgorzata Sadowska-Sobczyk, architekt Bartosz Haduch i architekt Michał Haduch (NArchitekTURA), architekt Mariusz Tenczyński (db2), architekt Mateusz Adamczyk (BudCud), HS99, architekt Włodzimierz Adamiak (Studio Adamiak), architekt Krzysztof Zalewski (Zalewski Architecture Group), architekt Przemek Kaczkowski  (STOPROCENT Architekci), architekt Andrzej i architekt Małgorzata Zatwarniccy (ArchiTop), Knockoutdesign, architekt Tomasz Głowacki (PA Głowacki), architekt Łukasz Nowak (trabendo), architekt Maciej Krawczyński i architekt Andrzej Orłowski (Studio 51), architekt Agnieszka Kuczyńska (Inside Outside), architekt Anna Urbańska (Annanas Studio Kreatywne), architekt Piotr Jakubowski (Domek na drzewie), architekt Józek Madej wraz z architekt Katarzyną Sąsiadek i architekt Weroniką Kiersztejn (musk collective design), architekt Lucjan Kuc (QC), architekt Agnieszka Hubeny-Żukowska (Świat Labiryntów), architekt Adrian Fisher.

Architekci laureaci:

Kategoria architektura: obiekty mieszkaniowe
Jury postanowiło nagrodzić budynek Rebel One autorstwa biura Konkret Architekci i WWAA.

konkurs architektoniczny

Jak mówią projektanci – „architektura budynku stanowi jedną z dwóch przewidzianych w projekcie urbanistycznym dominant, budynków o zwartym rzucie i dwunastu kondygnacjach nadziemnych. Zamykają krótsze boki tworzącej długie perspektywiczne otwarcia, głównej alei projektowanego założenia”. Budynek, który góruje nad całym kompleksem, zaprojektowano tak, aby połączyć w bryle cechy architektury przemysłowej oraz wymogów współczesnego mieszkalnictwa. Dwunasto kondygnacyjny gmach wyróżnia się kolorystyką, starannie dobranymi materiałami wykończeniowymi, oryginalnymi podziałami elewacji”

W kategorii architektura obiekty mieszkaniowe internauci wybrali dom jednorodzinny Domo Dom projektu ARCHITEKT LEMANSKI

domo dom projektant architekt lemanski Jak podaje organizator plebiscytu: „architektura domu odznacza się nie tylko oryginalnym projektem funkcjonalnym – posiada też ciekawą formę architektoniczną. Miała na nią wpływ chęć ulokowania w bryle domu także garażu – aby ten się zmieścił, część mieszkalna… unosi się łukowato ku górze, pod spodem robiąc miejsce na pomieszczenie dla samochodu. Dzięki takiemu spiętrzeniu brył nie było konieczności powiększenia powierzchni zabudowy, garaż nie zajmuje dodatkowej powierzchni. Udało się w ten sposób stworzyć dom odpowiadający wymogom planu miejscowego i przepisom, dotyczącym powierzchni nowych obiektów.”

W kategorii obiekty użyteczności publicznej

Jury uznało za najlepszy obiekt Filharmonię Szczecińską im. Mieczyława Karłowicza, którą zaprojektowało Estudio Barozzi Veiga.

szczecińska filharmonia

Jak podaje Sztuka Architektury „Architektura Szczecińskiej Filharmonii  kształtem naśladuje tradycyjne miejskie kamieniczki, powtarza rytm dwuspadowych dachów i gabaryty wąskich domów mieszkalnych. To jednak tylko echo historycznej zabudowy, jej duch, bo biała, jednolita, zwarta bryła jest bardzo nowoczesna i odważnie „wchodzi” w zróżnicowaną, dość chaotyczną strukturę urbanistyczną Szczecina.”

W kategorii architektura obiekty użyteczności publicznej internauci postanowili nagrodzić Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej „Elektrownia” , które zaprojektowane zostało przez Biuro Usług Projektowych Andrzeja Kikowskiego.

Centrum Sztuki Współczesnej Elektrownia

Budynek do wybuchu II wojny światowej pełnił rolę elektrowni, cegły pochodzą z 1901 roku. Na początku XXI wieku zapadła decyzja o adaptacji terenu na potrzeby Centrum Sztuki Współczesnej. Oprócz remontu starych budowli przeprowadzono rewitalizację terenu i postawiono dodatkowy obiekt. Prace przeprowadzono w taki sposób by zachować charakter starej, neogotyckiej części elektrowni. Wyremontowano ceglane elewacje nie naruszając konstrukcji i zachowując poprzemysłowy wyraz. Na potrzeby ekspozycyjne zaadaptowano nawet… ogromny, stumetrowy piec.

kategoria architektura Wnętrza prywatne

Jury postanowiło nagrodzić również mieszkanie w piwnicy autorstwa Mili Młodzi Ludzie  w kategorii wnętrza prywatne.

Mili Młodzi Ludzie

Mili Młodzi Ludzie zaprojektowali przyjazną przestrzeń i rozwiązali problem braku słonecznego światła w pomieszczeniu piwnicznym. Osiągnęli to dzięki zastosowaniu ogromnej lampy podwieszonej pod sufitem w centralnym miejcu pomieszczenia. Uzyskany w ten sposób efekt jest zbliżony do światła naturalnego.

Internauci w tej samej kategorii architektura : wnętrza prywatne wybrali mieszkanie znajdujące się na warszawskim Ursynowie autorstwa FU Architekci.

fu architekci mieszkanie na ursynowie

Jak podają organizatorzy plebiscytu „Prezentowana aranżacja to przytulne i nowoczesne wnętrze zaprojektowane w jednym z  bloków z tzw. wielkiej płyty, na warszawskim Ursynowie. Niewielkie mieszkanie zaprojektowano tak, aby spełniało potrzeby młodego małżeństwa oraz ich pierwszego dziecka.  Po analizach układu funkcjonalnego projektanci wykorzystali pomieszczenie dotychczasowej kuchni na pokój dla dziecka. Niestandardowo na przestrzeń kuchenną wykorzystano częściowo salon i częściowo szeroki przedpokój mieszkania, który dotychczas był mocno zabudowany. Dzięki takiemu zabiegowi mieszkanie nie zmieniając powierzchni zyskało jedno pomieszczenie więcej, a kuchnia z częścią jadalnianą stała się centrum mieszkania.”

Kolejna kategoria to architektura wnętrza publiczne, w której jury postanowiło nagrodzić projekt jednego z wnętrz Nowej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich w Warszawie autorstwa pracowni WWAA.

WWAA

Przestrzeń jaką zaprojektowano stanowi palmiarnię zawierającą zbiór egzotycznych roślin oraz restaurację Belvedere. Jak podają architekci: „Przestrzeń holu wejściowego i szatni we foyer wypełniają lustrzane tafle oraz różne rodzaje egzotycznego drewna w formie cienkich sprasowanych plastrów.”

W tej samej kategorii: wnętrza publiczne internauci wybrali Stację Kultura czyli bibliotekę w Rumi, którą zaprojektowało biuro Sikora Wnętrza.

Sikora Wnętrza

Biblioteka powstała na terenie dawnego dworca w Rumi, niewielkim pomorskim miasteczku. ” Podobnie jak do współczesnych kawiarni przenikają często regały z książkami, tak do współczesnych bibliotek przenika styl życia oparty na wspólnym spędzaniu czasu – zauważa autor aranżacji wnętrz dworca w Rumi. ” To stwierdzenie zostało rozwinięte i nabrało realnych kształtów w zrealizowanym projekcie.

Jury postanowiło również nagrodzić Pracownię Sztuki Ogrodowej za ogród w okolicach Trójmiasta, w kategorii ogrody prywatne.

Pracownia Sztuki Ogrodowej

Według oceny jury jest to nowoczesny ogród , któremu uroku dodają nieregularne linie o łagodnym charakterze. Sama bryła budynku harmonijnie została wkomponowana w rdzenie polską roślinność co jest rzadkością przy tego typu projektach. Architekt krajobrazu czyli Pracownia Sztuki Ogrodowej nie zapomniała o pomorskich akcentach i wprowadziła liczne nasadzenia nadmorskiej roślinności.

Z kolei internauci wybrali ogród w okolicach Skierniewic, którego autorem jest Pink Pug Design.

architektura

Niegdyś na tych terenach uprawiano pole. Potem powstał piękny budynek położony w głebi działki, wokół którego Pink Pug Design zaprojektowało wspaniałą przestrzeń ogrodową. Oprócz interesujących roślin projektanci zaaranżowali podjazd pod dom oraz oświetlenie ogrodowe. Teren ogrodu podzielono na dwie części – reprezentacyjną – przed budynkiem i rekreacyjną z tyłu domu.

Laureatami kategorii przestrzeń publiczna są: wschodnie nabrzeże Paprocan w Tychach zaprojektowane przez RS+ Robert Skitek

RS+ Robert Skitek

oraz instalacje w przestrzeni, które powstały w trakcie wydarzenia Gdynia Playground 2014 odbywającego się pod hasłem „nastrajanie miasta” autorstwa PoCoTo – Pomorskiego Stowarzyszenia Projektantów.

PoCoTo

O tyle o ile decyzję jury można w pełni zrozumieć, kiedy patrzy sie na pięknie zagospodarowaną przestrzeń nadbrzeżną tyskiego jeziora, o tyle decyzja internautów może co najmniej dziwić, bo instalacje gdyńsie nie nisa ze sobą żadnej trwałej wartości ani walorów estetycznych.