Blat kuchenny ÔÇô szk┼éo, laminat, a mo┼╝e kamie┼ä?

Wa┼╝nym elementem wyposa┼╝enia kuchni s─ů blaty kuchenne, kt├│re tworz─ůc przestrze┼ä robocz─ů odgrywaj─ů jednocze┼Ťnie du┼╝─ů rol─Ö w zakresie estetyki wn─Ötrza. Wymiana blatu wi─ů┼╝e si─Ö zatem nie tylko z jego od┼Ťwie┼╝eniem ÔÇô mo┼╝na wykorzysta─ç ten element aran┼╝acji do jej zmiany.

Jednocze┼Ťnie jednak wa┼╝nym kryterium wyboru blatu jest rodzaj materia┼éu, z kt├│rego zosta┼é wykonany, poniewa┼╝ determinuje on w du┼╝ym stopniu wytrzyma┼éo┼Ť─ç i odporno┼Ť─ç na uszkodzenia. Przedsi─Öbiorstwa specjalizuj─ůce si─Ö w zakresie wykonywania blat├│w kuchennych oferuj─ů mo┼╝liwo┼Ť─ç wykonania blatu z odpowiednio przygotowanego szk┼éa, laminowanych p┼éyt wi├│rowych oraz efektownych i wytrzyma┼éych konglomerat├│w i kompozyt├│w. Ka┼╝dy z wymienionych materia┼é├│w ma wady i zalety.

Szklane blaty kuchenne

Do wyrobu blat├│w kuchennych jest stosowane hartowane szk┼éo oraz szk┼éo klejone, przygotowane z dw├│ch, szklanych tafli. Materia┼é ten jest bardzo odporny na wilgo─ç i zabrudzenia. Niemniej jego niew─ůtpliw─ů wad─ů jest brak odporno┼Ťci na zarysowania. Poza tym, na szklanym blacie pozostaj─ů ┼Ťlady palc├│w, smugi i inne zabrudzenia, kt├│re s─ů ┼éatwo widoczne na g┼éadkiej, odbijaj─ůcej ┼Ťwiat┼éo powierzchni. Wybieraj─ůc blat wykonany ze szk┼éa trzeba przygotowa─ç si─Ö na codzienne, kilkukrotne czyszczenie blat├│w. To nie jest opcja dla os├│b lubi─ůcych perfekcyjny porz─ůdek.

Laminowane płyty wiórowe

Popularnym materia┼éem wykorzystywanym do wykonania blat├│w kuchennych jest p┼éyta wi├│rowa pokryta laminowan─ů warstw─ů. Bardzo ┼éatwo j─ů wyczy┼Ťci─ç, ale materia┼é ten nie wyr├│┼╝nia si─Ö szczeg├│ln─ů odporno┼Ťci─ů na wysokie temperatury i uszkodzenia spowodowane ostrymi przedmiotami. Niew─ůtpliw─ů zalet─ů omawianego rodzaju blatu kuchennego jest natomiast dost─Öpno┼Ť─ç tych blat├│w w dowolnym kolorze i wyko┼äczeniu. Niekt├│re blaty posiadaj─ů brzegi wyko┼äczone PVC lub drewnian─ů listw─ů. Zaokr─ůglone kraw─Ödzi blat├│w kuchennych wyko┼äczone laminatem prezentuj─ů si─Ö r├│wnie efektowne. Istotne jest zabezpieczenie kraw─Ödzi laminowanego blatu przed wilgoci─ů ÔÇô w przeciwnym razie p┼éyta zaczyna p─Öcznie─ç. Na laminowanym blacie nie wolno stawia─ç zar├│wno gor─ůcych garnk├│w. Do krojenia i siekania nale┼╝y zawsze u┼╝ywa─ç deski do krojenia. U┼╝ytkownik laminowanego blatu nie ma mo┼╝liwo┼Ťci naprawienia uszkodzonej powierzchni. W przypadku du┼╝ych, widocznych uszkodze┼ä pozostaje jedynie wymiana blatu na nowy.

Blaty z mieszanki minerałów, żywicy i pigmentów

Opcj─ů z wy┼╝szej p├│┼éki cenowej s─ů blaty kuchenne wykonane z mieszaniny minera┼é├│w, ┼╝ywic i pigment├│w, nazywane kompozytami. P┼éyty kompozytowe s─ů produkowane z wodorotlenku glinu pozyskiwanego ze zmielonej ska┼éy, pigment├│w oraz spoiwa z ┼╝ywicy akrylowej. Zastosowanie wodorotlenku glinu nadaje p┼éycie wyj─ůtkow─ů odporno┼Ť─ç na uszkodzenia mechaniczne oraz twardo┼Ť─ç. Masa, z kt├│rej zostaj─ů wytworzone blaty kompozytowe ma charakter termoplastyczny, co oznacza, ┼╝e mo┼╝na nada─ç jej dowolny kszta┼ét, tak┼╝e nietypowy i oryginalny. Blaty kompozytowe s─ů l┼╝ejsze w por├│wnaniu z kamiennymi p┼éytami, wi─Öc mo┼╝na je stosowa─ç w po┼é─ůczeniu z szafkami kuchennymi o konstrukcji, kt├│rej wytrzyma┼éo┼Ť─ç jest zbyt niska, aby utrzyma─ç ci─Ö┼╝ar naturalnego kamienia.

Kompozytowe blaty s─ů odporne na temperatur─Ö wynosz─ůc─ů w granicach 180 ÔÇô 190 stopni Celsjusza. Wyj─ůtkowo, blaty z kompozyt├│w wzmocnionych mog─ů wyj┼Ť─ç bez szwanku po ustawieniu na nich gor─ůcego garnka lub patelni. Blat kompozytowy jest bardziej odporny na zarysowania ni┼╝ blaty wykonane z marmuru i laminatu, ale i tak nie zast─ůpi on deski do krojenia. Kompozytow─ů powierzchni─Ö ┼éatwo utrzyma─ç w czysto┼Ťci, poniewa┼╝ nie jest nasi─ůkliwa. Nie wchodzi one tak┼╝e w reakcje chemiczne z ┼╝ywno┼Ťci─ů.

Blaty z naturalnego kamienia

Blat kuchenny mo┼╝e by─ç wykonany z takich kamieni, jak na przyk┼éad: granit, porfir, bazalt, marmur i trawertyn. Podkre┼Ťlenia wymaga jednak fakt, ┼╝e nie ka┼╝dy kamie┼ä naturalny posiada takie same w┼éa┼Ťciwo┼Ťci fizyczne i chemiczne. Granitowe blaty, p┼éyty z porfiru i bazaltu s─ů odporne na zaplamienia oraz nie wymagaj─ů impregnacji, w odr├│┼╝nieniu od blat├│w kuchennych wykonanych z marmuru i trawertynu. Zak┼éady kamieniarskie mog─ů nada─ç powierzchni blatu szczotkowane wyko┼äczenie (antico), wyko┼äczenie polerowane lub matowe.

Podsumowanie

Niezwykle ┼éatwo jest dobra─ç blat kuchenny odpowiedni do estetyki wn─Ötrza kuchni. Nigdy wcze┼Ťniej dost─Öpno┼Ť─ç materia┼é├│w i form blat├│w nie by┼éa tak r├│┼╝norodna. Problemem mo┼╝e by─ç natomiast dostosowanie rodzaju materia┼éu do bud┼╝etu remontu kuchni oraz do codziennego trybu ┼╝ycia. W intensywnie eksploatowanej kuchni blaty kuchenne powinny wyr├│┼╝nia─ç si─Ö wyj─ůtkow─ů odporno┼Ťci─ů i wytrzyma┼éo┼Ťci─ů, aby pos┼éu┼╝y┼éy na lata. Pewnym kompromisem w tym zakresie s─ů p┼éyty kompozytowe ÔÇô mniej ekskluzywne ni┼╝ marmurowe, ale bardziej odporne na zarysowania i zabrudzenia. Z kolei w przypadku skromnego domowego bud┼╝etu najbardziej rozs─ůdnym wyborem mog─ů okaza─ç si─Ö p┼éyty wi├│rowe pokryte laminatem, dost─Öpnym w r├│┼╝nych wzorach i kolorach, w tym np. imituj─ůcych tekstur─Ö naturalnego kamienia.