Centrum Południe we Wrocławiu z certyfikatem LEED

Druga faza Centrum Po┼éudnie, najwi─Ökszego wroc┼éawskiego kompleksu biurowego Skanska, otrzyma┼éa w┼éa┼Ťnie certyfikat LEED na najwy┼╝szym poziomie ÔÇô Platinum. To oznacza, ┼╝e wyr├│┼╝nia si─Ö ona efektywnymi rozwi─ůzaniami w zakresie dba┼éo┼Ťci o ┼Ťrodowisko. Ale Centrum Po┼éudnie to r├│wnie┼╝ dobry s─ůsiad dla lokalnej spo┼éeczno┼Ťci. Co to oznacza w praktyce? Jaki jest rzeczywisty wp┼éyw certyfikowanego budynku na jego otoczenie?

LEED

LEED to system oceny budynk├│w opracowany przez U.S. Green Building Council. W trakcie procesu certyfikacji brane s─ů pod uwag─Ö aspekty, kt├│re czyni─ů budownictwo zr├│wnowa┼╝onym ÔÇô nie tylko w zakresie samego budynku, ale tak┼╝e terenu, na kt├│rym si─Ö znajduje i jego lokalizacji. Oceniane jest zu┼╝ycie energii i wody, zastosowanie materia┼é├│w budowlanych pochodz─ůcych z recyklingu, a tak┼╝e zagospodarowanie zewn─Ötrznych przestrzeni z u┼╝yciem zieleni.

ÔÇô Poziom Platinum w certyfikacji LEED ┼Ťwiadczy o wysokiej efektywno┼Ťci zastosowanych w Centrum Po┼éudnie rozwi─ůza┼ä i ich realnym wp┼éywie na otoczenie. Ale nie tylko budynek pozytywnie oddzia┼éuje na ┼Ťrodowisko. Prawie 25% powierzchni ca┼éego kompleksu to przestrze┼ä zewn─Ötrzna z terenami zielonymi, zaprojektowanymi w oparciu o sporz─ůdzony specjalnie dla niego raport ekologiczny i ocen─Ö bior├│┼╝norodno┼Ťci. Zawiera on zapisy dotycz─ůce uwarunkowa┼ä lokalnych i regionalnych dla tego terenu, ocenia najbli┼╝sze otoczenie pod k─ůtem ro┼Ťlinno┼Ťci oraz ┼╝yj─ůcych tu zwierz─ůt. Co wi─Öcej, znajdziemy tam za┼éo┼╝enia dla potencjalnych dzia┼éa┼ä wspieraj─ůcych lokaln─ů bior├│┼╝norodno┼Ť─ç ÔÇô m├│wi Agnieszka Zawada-Biszczad, menad┼╝er projektu w sp├│┼éce biurowej Skanska w Europie ┼Ürodkowo-Wschodniej. ÔÇô Tereny te wzbogacili┼Ťmy wi─Öc o przestrzenie zielone, ogrody deszczowe, chodnik neutralizuj─ůcy zanieczyszczenia z powietrza, czy chocia┼╝by namalowany ostatnio du┼╝y mural oczyszczaj─ůcy powietrze, kt├│ry powsta┼é na ┼Ťcianie budynku II fazy ÔÇô dodaje Agnieszka Zawada-Biszczad.

Zr├│wnowa┼╝ony dla ┼Ťrodowiska i komfortu jego u┼╝ytkownik├│w

Projekt II fazy Centrum Po┼éudnie zosta┼é opracowany wsp├│lnie z pracowni─ů APA Wojciechowski wed┼éug idei healthy buildings. Budynek zu┼╝ywa nawet do 39% mniej energii ni┼╝ jego referencyjne w certyfikacji LEED odpowiedniki i do 58% mniej wody. Takie oszcz─Ödno┼Ťci umo┼╝liwia szereg rozwi─ůza┼ä i urz─ůdze┼ä, jak chocia┼╝by belki ch┼éodz─ůce, kt├│rych zadaniem jest rozprowadzenie ch┼éodnego powietrza w pomieszczeniu. W odr├│┼╝nieniu od wentylator├│w pracuj─ů bezg┼éo┼Ťnie, zu┼╝ywaj─ů ma┼éo energii i nie wymagaj─ů cz─Östego serwisowania. Niemniej wart─ů wspomnienia jest tak┼╝e specjalnie zaprojektowana elewacja, kt├│ra zachowuje odpowiednie proporcje pomi─Ödzy powierzchniami przeziernymi i nieprzeziernymi. To oznacza, ┼╝e wykorzystano tak─ů liczb─Ö przeszkle┼ä, aby dostarcza─ç jak najwi─Öcej naturalnego ┼Ťwiat┼éa, ale jednocze┼Ťnie minimalizowa─ç nagrzewanie si─Ö wn─Ötrz budynku i maksymalizowa─ç jego efektywno┼Ť─ç energetyczn─ů. Natomiast do oszcz─Ödno┼Ťci wody s┼éu┼╝y mi─Ödzy innymi dobrana armatura, system do zbierania deszcz├│wki i szarej wody, czy nasadzenia ro┼Ťlin, kt├│re nie wymagaj─ů cz─Östego podlewania.

Zrównoważony także dla Wrocławian

Certyfikacja LEED ocenia mi─Ödzy innymi lokalizacj─Ö i dost─Öp do infrastruktury komunikacyjnej oraz tereny zewn─Ötrzne biurowca. A te wok├│┼é Centrum Po┼éudnie zosta┼éy zaprojektowane nie tylko z my┼Ťl─ů o lokalnej spo┼éeczno┼Ťci, ale tak┼╝e z jej udzia┼éem. W ramach konsultacji spo┼éecznych i warsztat├│w przeprowadzonych z Fundacj─ů Dom Pokoju, w kt├│rych brali udzia┼é mieszka┼äcy, rada osiedla, urz─Ödnicy i miejscy aktywi┼Ťci, powsta┼éy ogrody deszczowe. Maj─ů one wa┼╝ne zadanie ÔÇô oczyszczaj─ů i nawil┼╝aj─ů powietrze, a tak┼╝e zwi─Ökszaj─ů retencj─Ö wody. Podczas gwa┼étownych opad├│w deszczu s─ů one w stanie wch┼éon─ů─ç jej o 30-40% wi─Öcej ni┼╝ trawnik. Takie ogrody, dzi─Öki dobrze skomponowanej warstwie piasku i ┼╝wiru, poprawiaj─ů czysto┼Ť─ç w├│d podziemnych i powierzchniowych.

Na przestrze┼ä przy Centrum Po┼éudnie sk┼éada si─Ö tak┼╝e r├│┼╝norodna ro┼Ťlinno┼Ť─ç, kt├│r─ů doceniaj─ů zar├│wno piesi, jak i rowerzy┼Ťci. Ostatnie badania wroc┼éawskiego Uniwersytetu Przyrodniczego na obecno┼Ť─ç i st─Ö┼╝enie sadzy atmosferycznej1, wykaza┼éy, ┼╝e ziele┼ä wzd┼éu┼╝ ┼Ťcie┼╝ek rowerowych oraz przewiewno┼Ť─ç terenu zwi─ůzana z otaczaj─ůc─ů infrastruktur─ů, ma ogromny wp┼éyw na jako┼Ť─ç powietrza. Wyniki tych pomiar├│w pokaza┼éy, ┼╝e okolica Centrum Po┼éudnie zdecydowanie zach─Öca do przyjazd├│w do pracy rowerem i pozostawienia go w specjalnie przygotowanych przestrzeniach, kt├│re obejmuj─ů szatnie, prysznice i specjaln─ů wind─Ö.

O czysto┼Ť─ç powietrza dba r├│wnie┼╝ specjalnie zaprojektowany chodnik, kt├│ry dzi─Öki promieniom s┼éonecznym oraz obecno┼Ťci tlenu i wilgoci, przekszta┼éca zanieczyszczenia, spaliny samochodowe, dwutlenek siarki czy opary rozpuszczalnik├│w znajduj─ůce si─Ö w miejskim powietrzu w nieszkodliwy dla ludzi dwutlenek w─Ögla i wod─Ö. Na podobnej zasadzie dzia┼éa namalowany niedawno na ┼Ťcianie budynku mural o powierzchni ponad 700 metr├│w kwadratowych. Malunek, zaprojektowany przez Zuzann─Ö Wollny, stworzono przy u┼╝yciu farb fotokatalitycznych, kt├│re s─ů nieocenionymi sojusznikami w walce z drobnoustrojami ÔÇô bakteriami, wirusami i grzybami.