Jak urz─ůdzi─ç bezpieczn─ů i ergonomiczn─ů kuchni─Ö

M├│wi si─Ö, ┼╝e kuchnia to serce domu. To w tym pomieszczeniu przygotowujemy dania i napoje, przechowujemy ┼╝ywno┼Ť─ç, sprz─ůtamy po spo┼╝ytych posi┼ékach.

Po┼Ťwi─Öcamy na te czynno┼Ťci du┼╝o czasu i energii ÔÇô cz─Östo wi─Öcej ni┼╝ to konieczne. Z tego powodu gotowanie i wszystkie zaj─Öcia z nim zwi─ůzane mog─ů wydawa─ç si─Ö przykrym obowi─ůzkiem. Nie musi tak by─ç. Kluczem do przyjemnej, efektywnej i bezpiecznej pracy przy szykowaniu posi┼ék├│w jest odpowiednie┬á zaprojektowanie kuchennej przestrzeni. Poni┼╝ej om├│wimy najwa┼╝niejsze zagadnienie zwi─ůzane z ergonomi─ů kuchni, czyli podzia┼é na strefy.

Podział na strefy

W idealnej kuchni wszystkie elementy powinny by─ç dobrze przemy┼Ťlane i ustawione w kombinacji pozwalaj─ůcej na oszcz─Ödno┼Ť─ç czasu i energii. Analizuj─ůc podstawowe czynno┼Ťci, kt├│re wykonujemy podczas gotowania, mo┼╝na wyr├│┼╝ni─ç nast─Öpuj─ůce strefy:

  • Przechowywanie zapas├│w ÔÇô to miejsca, gdzie rozpakowujemy zakupy i w kt├│rych przechowujemy ┼╝ywno┼Ť─ç, na przyk┼éad: szafki, spi┼╝arnia, lod├│wka, zamra┼╝arka;

  • Przechowywanie wyposa┼╝enia kuchennego ÔÇô punkty, w kt├│rych znajduj─ů si─Ö naczynia, sztu─çce, podk┼éadki, serwetki;

  • Zmywanie ÔÇô obszary zwi─ůzane ze sprz─ůtaniem, w kt├│rych znajduj─ů si─Ö takie elementy wyposa┼╝enia jak zlewozmywak, kosz na ┼Ťmieci, zmywarka;

  • Przygotowywanie posi┼ék├│w ÔÇô obejmuje robocze obszary kuchni (blat) i elementy z nimi zwi─ůzane (na przyk┼éad deska do krojenia, blender, tarka do warzyw);

  • Gotowanie ÔÇô miejsca, w kt├│rych ┼╝ywno┼Ť─ç poddawana jest obr├│bce cieplnej i niezb─Ödne do tego akcesoria, takie jak kuchenka, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, garnki, patelnie, blachy do pieczenia.

W idealnej sytuacji pi─Ö─ç podstawowych stref kuchennych wyst─Öpuje obok siebie w powy┼╝szej kolejno┼Ťci. Powinni┼Ťmy mie─ç mo┼╝liwo┼Ť─ç poruszania si─Ö zgodnie z ruchem wskaz├│wek zegara. Lod├│wka znajduj─ůca si─Ö przy wej┼Ťciu do kuchni pozwala na szybkie rozpakowanie zakup├│w i wybranie produkt├│w, kt├│rych u┼╝ywa─ç b─Ödziemy do gotowania. Dobrze, aby w pobli┼╝u znalaz┼éy si─Ö szafki, w kt├│rych przechowywane s─ů suche artyku┼éy spo┼╝ywcze i naczynia. Kolejnym punktem jest obszar sprz─ůtania. Bardzo dobr─ů inwestycj─ů jest zlewozmywak dwukomorowy, kt├│ry pozwala na oddzielenie od siebie obszar├│w przeznaczonych do mycia naczy┼ä i na ┼╝ywno┼Ť─ç. Za stref─ů zmywania najlepiej zamontowa─ç blat roboczy, a w szafkach umie┼Ťci─ç sprz─Öty potrzebne do przygotowywania potraw. Ostatnia strefa to ta, kt├│ra s┼éu┼╝y do gotowania. To tutaj najlepiej umie┼Ťci─ç kuchenk─Ö wraz z piekarnikiem. Dobrze je┼╝eli w pobli┼╝u znajd─ů si─Ö garnki i patelnie.

Zagospodarowanie kuchni zgodnie z powy┼╝szym schematem pozwala na p┼éynny przebieg ca┼éego procesu gotowania, bez konieczno┼Ťci ci─ůg┼éego przemieszczania si─Ö. Dzi─Öki temu przygotowywanie posi┼ék├│w mo┼╝e by─ç szybsze
i przyjemniejsze ni┼╝ do tej pory.

Nie zapomnij o jako┼Ťci

Jako┼Ť─ç sprz─Öt├│w kuchennych ma r├│wnie du┼╝e prze┼éo┼╝enie na komfort gotowania, co uk┼éad kuchni. Maj─ůc na uwadze to, jak du┼╝o czasu sp─Ödzamy codziennie na przygotowywaniu jedzenia, warto zainwestowa─ç w wyposa┼╝enie wysokiej jako┼Ťci. Zlewozmywaki granitowe, pojemne lod├│wko-ch┼éodziarki, czy wielofunkcyjne piekarniki mog─ů oszcz─Ödza─ç nasz czas, gwarantowa─ç bezpiecze┼ästwo i by─ç ozdob─ů przez d┼éugie lata. Najlepsze sprz─Öty w po┼é─ůczeniu z przemy┼Ťlan─ů ergonomi─ů to przepis na kuchni─Ö marze┼ä.