Opis inwestycji – projekt budynku i wn臋trza STIXX Grill&Bar zrealizowanego przez pracowni臋 architektoniczn膮 W膭DO艁OWSKI

Projekt zewn臋trza budynku zak艂ada艂 minimaln膮 ingerencj臋 w oparciu o rewitalizacj臋. Elewacja zosta艂a nieznacznie przeprojektowana a oryginalne historyczne ceg艂y przesz艂y etap renowacji i oczyszczania, aby odzyska艂y dawny blask. Wn臋trze budynku zosta艂o gruntownie przeprojektowane tak, aby spe艂nia艂o dzisiejsze standardy budowlane oraz mog艂o pe艂ni膰 funkcj臋 lokalu gastronomicznego. Ca艂o艣膰 jest zlokalizowana na ok. 1500m2 dwupoziomowego obiektu.

Na parterze znajduje si臋 g艂贸wna sala restauracyjna z szerokim dwustronnym barem usytuowanym na 艣rodku. Na ko艅cu sali w cz臋艣ci podniesionej znajduje si臋 kuchnia. Wydzielono tu tak偶e miejsce na sale konferencyjne. W holu wej艣ciowym zlokalizowano schody do piwnicy, szatni臋 oraz WC dla os贸b niepe艂nosprawnych. Na zewn膮trz znajduje si臋 letni taras z osobnym barem.聽 W cz臋艣ci wej艣ciowej budynku znajduje si臋 antresola, na kt贸rej mieszcz膮 si臋 pomieszczenia administracji oraz otwarta przestrze艅 (balkon) dla DJ-a z widokiem na g艂贸wn膮 sal臋. W strefie piwnicy zlokalizowano wielofunkcyjn膮 sal臋聽 Inspire Lounge oraz toalety dla go艣ci.

PARTER 鈥 POZIOM RESTAURACJI

Po wej艣ciu do budynku przechodzimy przez przestronny wiatro艂ap, kt贸rego pod艂oga jest w ca艂o艣ci pokryta mat膮 kokosow膮. W holu wej艣ciowym dominuj膮cym materia艂em jest czarne refleksyjne szk艂o lacobel oraz p艂yty w ciep艂ym odcieniu drewna. Szk艂em ob艂o偶ona zosta艂a tak偶e lada recepcyjna.

Na posadzce znajduje si臋 wypolerowany beton architektoniczny. Uwag臋 przykuwa tu poka藕nych rozmiar贸w 偶yrandol ( 2,5 m x 5,7m) nad schodami wykonany wg indywidualnego projektu architekt贸w. Jego kompozycj臋 tworzy 336 aluminiowych rurek o zr贸偶nicowanej d艂ugo艣ci, w kolorze czarnym. Najd艂u偶sza z rurek聽 mierzy ponad 3 metry. Wysoko艣膰 ca艂ej lampy od sufitu to ok. 4 m. W wybranych rurkach zosta艂y zainstalowane punkty LED o艣wietlaj膮ce przestrze艅. W holu znajduje si臋 g艂贸wna klatka do piwnicy przypominaj膮ca swoim kszta艂tem serpentyn臋, kt贸ra zawija si臋 do 艣rodka schodz膮c stopniami w d贸艂. Balustrada po zewn臋trznej stronie jest wyko艅czona szk艂em lacobel. Wewn臋trzna dusza schod贸w to p艂yty w ciep艂ym odcieniu drewna. 艢ciana klatki schodowej jest wyko艅czona tynkiem betonowym z widocznymi podzia艂ami p艂yt.

W sali g艂贸wnej po lewej stronie dominuj膮cym elementem jest pozostawiony oryginalny mur ceglany na d艂ugo艣ci ponad 17m, kt贸ry nadaje industrialnego charakteru. Ca艂o艣膰 zosta艂a dok艂adnie oczyszczona i zabezpieczona odpowiednimi 艣rodkami. W tej cz臋艣ci sali wyst臋puje strefa podniesionej pod艂ogi ( +30cm) wyko艅czonej olejowanymi deskami d臋bowymi oraz pasem wyk艂adziny u艂o偶onej we wz贸r szachownicy w odcieniach szaro艣ci. Znajduj膮 si臋 tu najbardziej komfortowe miejsca dla go艣ci. Sofa o d艂ugo艣ci ponad 22 m, wygodne, mi臋kkie krzes艂a oraz komfortowe 4-osobowe stoliki.

 fot. M. Wa台do艂owski

Na suficie wzd艂u偶 przej艣cia znajduje si臋 pi臋膰 ogromnych lamp wykonanych na specjalne zam贸wienie, ka偶da o 艣rednicy ponad 100 cm. Zewn臋trzna cz臋艣膰 klosza zosta艂a wyko艅czona聽 na czarno, a 艣rodek w odcieniach po艂yskuj膮cej, patynowanej miedzi. Nad stolikami w tej strefie wisz膮 dedykowane wn臋trzom industrialnym lampy firmy Kaspa, kt贸re swoim charakterem nawi膮zuj膮 do przestrzeni hal fabrycznych. Prostopad艂o艣cienna geometria聽 lampy podkre艣la surowy wystr贸j loftowy. Ca艂a sala jest wyposa偶ona w zaawansowany system nag艂o艣nienia umo偶liwiaj膮cy przeprowadzanie imprez muzycznych.

Przestrze艅 barowa znajduj膮ca si臋 w centralnej cz臋艣ci sali zosta艂a zaprojektowana w formie pod艂u偶nej, prostok膮tnej wyspy. Po jej obwodzie ci膮gn膮 si臋 blaty o 艂膮cznej d艂ugo艣ci oko艂o 37 metr贸w. Cz臋艣膰 centraln膮 tej przestrzeni zajmuje szeroki, dwustronny rega艂, na kt贸rym wyeksponowano bogat膮 kolekcj臋 r贸偶norodnych alkoholi.聽 Zewn臋trzna cz臋艣膰 baru zosta艂a pokryta surow膮 blach膮 podkre艣laj膮c膮 industrialny klimat wn臋trza. Ponadto, przestrze艅 baru uwydatnia posadzka wykonana z ozdobnych p艂ytek cementowych o wzorze geometrycznym. Blaty zosta艂y wykonane z drewna d臋bowego barwionego w ciep艂ym odcieniu. Nad nimi wisz膮 wykonane na zam贸wienie lampy maj膮ce posta膰 pod艂u偶nych pionowych rurek. G贸rn膮 stref臋 baru dope艂nia kratownica na automatycznym wyci膮gu, do kt贸rej zosta艂o przymocowanych 6 telewizor贸w. Mobilny, stalowy stela偶 umo偶liwia dowoln膮 aran偶acj臋 baru w zale偶no艣ci od wydarzenia.

Restauracja Wa台do艂owski

Kolejna cz臋艣膰 sali g艂贸wnej to strefa degustacji wina. Tworzy j膮 specjalnie wydzielony i zaprojektowany fragment przestrzeni otoczony z聽 trzech stron rega艂em na wino. Rega艂 ten, wykonany z surowej stali, pe艂ni funkcj臋 ekspozycyjn膮 dla le偶akuj膮cych butelek. Pokrywa go d臋bowy blat uformowany w kszta艂t litery 鈥濩鈥 z pod艣wietleniem od spodu. W s膮siedztwie strefy 鈥瀢ine taste鈥 znajduje si臋 ogromna, specjalnie zaprojektowana pionowa szafa ch艂odz膮ca si臋gaj膮ca pod sam sufit. Jej wysoko艣膰 to ok. 4m. Jej kubatura pozwala pomie艣ci膰 ok. 1000 butelek wina. Posiada 3 strefy ch艂odzenia, kt贸re mo偶na dostosowa膰 do rodzaju wina jakie jest przechowywane. Ca艂o艣膰 zosta艂a szczelnie zamkni臋ta
i pod艣wietlona w przeszklonej stalowej konstrukcji ramowej tworz膮c niesamowit膮 ekspozycj臋.

Na szczeg贸ln膮 uwag臋 zas艂uguje serce restauracji,聽 czyli otwarta kuchnia ( live cooking). Zosta艂a zlokalizowana na podwy偶szeniu na ko艅cu sali, aby stworzy膰 go艣ciom mo偶liwo艣膰 ogl膮dania pracy kucharzy. Ca艂a 艣ciana frontowa kuchni w艂膮cznie z jej praw膮聽 stron膮 znajduj膮c膮 si臋聽 pod obni偶on膮 cz臋艣ci膮 dachu, zosta艂a pokryta jednolit膮 p艂aszczyzn膮 czarnego, refleksyjnego szk艂a lacobel. Pod doln膮 kraw臋dzi膮 blatu umieszczono ponad 7-metrow膮 lini臋 interaktywnych telewizor贸w bezramkowych, na kt贸rych mo偶na wy艣wietla膰 dowolne obrazy w zale偶no艣ci od potrzeb. Po lewej stronie frontu kuchni聽 pod samym sufitem znajduje si臋 przestrze艅 wype艂niona ekspozycj膮 ze skrzynek po winie. Po prawej zlokalizowane jest logo oraz, id膮c dalej, stalowy rega艂 na ekskluzywne alkohole w rozmiarze XXXL. Przed rega艂em znajduj膮 si臋 dwa stanowiska: jedno do sk艂adania i nadzorowania zam贸wie艅 – wyko艅czone czarnym szk艂em lacobel, drugie funkcjonuj膮ce jako pomocnik kelnerski (szklanki, tace, karty menu, sztu膰ce itp.) Na reszt臋 umeblowania sali sk艂adaj膮 si臋 stoliki o podwy偶szonej wysoko艣ci (115 cm) oraz wysokie krzes艂a. Elementy stalowe s膮 malowane na czarno, blaty wykonano z drewna d臋bowego, a krzes艂a pochodz膮 z polskiej manufaktury PAGED. Na posadzce wyst臋puje polerowany beton architektoniczny oraz olejowane deski d臋bowe.

Opr贸cz sali g艂贸wnej, na parterze znajduj膮 si臋 te偶 zamkni臋te pomieszczenia dla go艣ci. W ich sk艂ad wchodz膮 dwie salki konferencyjne ( jedna z mo偶liwo艣ci膮 podzia艂u na dwie). Pierwsza z nich znajduje si臋 w holu g艂贸wnym, pod antresol膮. Jest to przestrze艅, w kt贸rej mo偶na zorganizowa膰 profesjonaln膮 konferencj臋, spotkanie ze znajomymi lub imprez臋 okoliczno艣ciow膮. Sala ma mo偶liwo艣膰 podzia艂u, za pomoc膮 mobilnej 艣ciany, na dwie mniejsze niezale偶ne cz臋艣ci. Ka偶da z nich jest wyposa偶ona w projektor, ekran projekcyjny, TV, st贸艂 konferencyjny na 8-10 os贸b oraz odpowiednie gniazda multimedialne. Wn臋trze sali to ok艂adziny 艣cienne w kolorze ciep艂ego drewna, z kolei pod艂oga to po艂膮czenie polerowanej posadzki betonowej i wyk艂adziny. Zlokalizowano tu okno z widokiem na sal臋 g艂贸wn膮.

Do drugiej sali wchodzi si臋 bezpo艣rednio z g艂贸wnej strefy. Jest ona zabudowana szklan膮 艣cian膮 o industrialnym charakterze z przesuwnymi drzwiami. Zosta艂a ona umiejscowiona na 10-cio centymetrowym podwy偶szeniu i jest przygotowana do mniejszych spotka艅 konferencyjnych, imprez firmowych oraz okoliczno艣ciowych. Naprzeciw wej艣cia na tle 艣ciany pokrytej czarnym szk艂em lacobel znajduje si臋 sze艣膰dziesi臋ciocalowy telewizor. 艢ciany po bokach sali s膮 wyko艅czone p艂ytami w kolorze ciep艂ego drewna. W ca艂ym pomieszczeniu dooko艂a znajduje si臋 sofa ze stolikami oraz pufami.

wado艂owskiPOZIOM – 1, PIWNICA

W podpiwniczonej cz臋艣ci obiektu zlokalizowano g艂贸wn膮 sal臋 konferencyjn膮, toalety oraz pomieszczenia gospodarcze i techniczne.

Inspire Lounge to g艂贸wna, wielofunkcyjna sala konferencyjna o powierzchni ok. 160m2 posiadaj膮ca w艂asny bar. Sala zosta艂a wyposa偶ona w multimedialne o艣wietlenie w suficie. Na potrzeby organizator贸w wydarze艅 9 niezale偶nych plafon贸w jest w stanie zaaran偶owa膰 g艂贸wne o艣wietlenie聽 od konferencyjnego po dyskotekowe. Wyko艅czenie sali to posadzki z betonu polerowanego oraz – na fragmentach – pod艂oga z olejowanych desek d臋bowych. Na 艣cianach wyst臋puj膮 gi臋te ok艂adziny w odcieniu ciep艂ego drewna. Po bokach sali na ca艂ej d艂ugo艣ci znajduj膮 si臋 sofy z miejscami dla go艣ci. Dodatkowo w jednym z naro偶nik贸w zlokalizowano podest/scen臋, na kt贸rej mog膮 wyst臋powa膰 arty艣ci na 偶ywo. Ca艂o艣膰 zwie艅cza bar na ko艅cu sali. Zosta艂 wykonany z tych samych materia艂贸w co bar g艂贸wny na parterze. Os艂ona zbudowana zosta艂a z surowej blachy a blat z drewna d臋bowego.

W posadzk臋 przed barem wkomponowano mozaik臋 z p艂ytek cementowych o wzorze geometrycznym. Nad blatem baru wisi o艣wietlenie w postaci aluminiowych czarnych rurek/tub. Po prawej stronie baru zaprojektowano szklane, pod艣wietlane pomieszczenie na alkohole, kt贸re pe艂ni funkcj臋 zar贸wno ekspozycyjn膮 jak i ch艂odz膮c膮. Sala jest wyposa偶ona w zaawansowany system nag艂o艣nienia, projektor multimedialny oraz ekran.

Hol g艂贸wny w piwnicy jest wa偶nym elementem komunikacyjnym pomi臋dzy parterem, g艂贸wn膮 sal膮 konferencyjn膮 w piwnicy i toaletami. Zosta艂 zaprojektowany tak, aby tworzy艂 sp贸jno艣膰 z parterem i reszt膮 pomieszcze艅. Dominuj膮 tu ok艂adziny 艣cienne w odcieniu ciep艂ego drewna oraz niewyst臋puj膮ce nigdzie indziej panele 3D z kompozyt贸w gipsowych w kszta艂cie pionowych fal malowane na ciemny grafit ( 艣ciana naprzeciwko schod贸w). Po drugiej stronie wej艣cia do INSPIRE Lounge znajduje si臋 lustro obejmuj膮ce ca艂膮 wysoko艣膰 艣ciany. Za nim zamontowano telewizor wy艣wietlaj膮cy reklamy oraz r贸偶ne materia艂y informacyjne. 艢wiat艂o emitowane przez ekran przenika przez tafl臋 lustra, za艣 po wy艂膮czeniu urz膮dzenie staje si臋 niewidoczne.

艁azienka Wa台do艂owski

Wej艣cia do toalet zgodnie z za艂o偶eniami architekt贸w zosta艂y podkre艣lone sylwetkami postaci – damskiej i m臋skiej, kt贸re wykonano ze 艣wiec膮cych, wygi臋tych rurek neonowych w kolorze r贸偶owym oraz zielonym. Dzi臋ki takiemu rozwi膮zaniu uzyskujemy ciekawy efekt oznaczenia stref eliminuj膮cy mo偶liwo艣ci pomy艂ki.

W toaletach g艂贸wnym i dominuj膮cym elementem s膮 umywalki. Zosta艂y zaprojektowane wg indywidualnych rozwi膮za艅. Kompleks umywalek zosta艂 skompresowany do jednego elementu – 聽ogromnej, wsp贸lnej umywalki zbudowanej z blachy malowanej na czarno. 聽Jej 艣rodek wykonano聽 z p艂yty alabastrowej pod艣wietlonej systemem LED. Nad umywalk膮 zwisaj膮 3 (m臋ska) / 4 (damska) prostopad艂o艣ciany pokryte szk艂em i lustrem, w kt贸rych zlokalizowano suszarki oraz podajniki na myd艂o. Pomi臋dzy boxami znajduj膮 si臋 stalowe, czarne rury (zamiast tradycyjnych kran贸w), z kt贸rych p艂ynie woda uruchamiana przez czujnik fotokom贸rkowy. W strefie WC drzwi do kabin zaprojektowano w klimacie nawi膮zuj膮cym do industrialnych ram okiennych. Pod艂oga oraz 艣ciany w WC zosta艂y wyko艅czone w gresowej mozaice z kwadracik贸w, a cz臋艣膰 艣cian pomalowano specjaln膮 farb膮 p贸艂matow膮 w kolorze ciemnego grafitu. Dodatkowo w toalecie m臋skiej zamiast tradycyjnych stanowisk pisuarowych, zaprojektowano jedn膮 wielk膮 艣cian臋 pokryt膮 w ca艂o艣ci blach膮 nierdzewn膮, po kt贸rej sp艂ywa woda tworz膮c efekt wodospadu.

O pracowni W膭DO艁OWSKI

Pracownia zosta艂a stworzona ponad 10 lat temu przez architekta Micha艂a W膮do艂owskiego. Obecnie zesp贸艂 tworzy 9 architekt贸w o r贸偶nych specjalizacjach. Pozwala to realizowa膰 projekty o bardzo szerokim spektrum: budynki u偶yteczno艣ci publicznej, obiekty handlowe, przemys艂owe, budynki wielorodzinne, budynki jednorodzinne oraz lokale us艂ugowe. Niedawno zrealizowane kluczowe inwestycje to: STIXX Bar&Grill, Centrum Diagnostyki
i Terapii Onkologicznej w Zamo艣ciu, Skwer Sport贸w Miejskich na Bemowie, rewitalizacja klasycystycznego dworu w Fal臋cinie, salon kosmetyczny Hair & Nail Concept oraz wiele indywidualnych dom贸w jednorodzinnych.