Jak wybra─ç patelni─Ö?

Patelnie ┼╝eliwne

Patelnia to jeden z najbardziej podstawowych sprz─Öt├│w kuchennych. B─Ödzie u┼╝ywana niemal codziennie, warto wi─Öc przemy┼Ťle─ç wyb├│r odpowiedniego modelu. Powinna by─ç trwa┼éa, a jednocze┼Ťnie funkcjonalna. Nale┼╝y tak┼╝e dobra─ç j─ů do rodzaju posiadanej kuchenki. Na co jeszcze zwr├│ci─ç uwag─Ö przy wyborze patelni?

Dobra patelnia to taka, do kt├│rej nie przywieraj─ů przyrz─ůdzane potrawy. Dzi─Öki temu podczas sma┼╝enia mo┼╝na u┼╝y─ç mniejszej ilo┼Ťci t┼éuszczu. Zalet─ů b─Ödzie tak┼╝e wygodna, stabilna r─ůczka oraz r├│wnomierne rozprowadzenie ciep┼éa. Warto zastanowi─ç si─Ö jaki rodzaj potraw najcz─Ö┼Ťciej gotujemy i kt├│ry typ patelni sprawdzi si─Ö w ich przypadku najlepiej. Jakie patelnie s─ů dost─Öpne na rynku?

Patelnie ┼╝eliwne

Takie patelnie u┼╝ywane s─ů od wiek├│w. ┼╗eliwne naczynia uwa┼╝a si─Ö za niemal niezniszczalne, poniewa┼╝ trudno je uszkodzi─ç czy zarysowa─ç. Odpowiednio u┼╝ytkowane, starannie czyszczone i przechowywane w dobrych warunkach zachowuj─ů swoje kulinarne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci przez dekady. Patelnia ┼╝eliwna nagrzewa si─Ö powoli, ale za to d┼éugo utrzymuje temperatur─Ö. ┼╗eliwo r├│wnomiernie rozprowadza ciep┼éo i zapobiega przywieraniu, co znacznie u┼éatwia sma┼╝enie i┬ágrillowanie potraw. Jedynym minusem, jaki maj─ů patelnie ┼╝eliwne, jest ich waga. S─ů to naczynia bardzo ci─Ö┼╝kie, wi─Öc warto rozwa┼╝y─ç rozmiar modelu, kt├│ry chcemy kupi─ç. Jednak w┬ázale┼╝no┼Ťci od punktu widzenia, ci─Ö┼╝ar mo┼╝e by─ç tak┼╝e zalet─ů, gdy┼╝ sprawia, ┼╝e naczynie jest bardziej stabilne. Mo┼╝e to by─ç wa┼╝ne ze wzgl─Ödu na rodzaj kuchenki, na kt├│rej u┼╝ytkowana b─Ödzie patelnia ┼╝eliwna Indukcja najlepiej dzia┼éa z naczyniami ci─Ö┼╝kimi, kt├│re r├│wno przylegaj─ů do p┼éyty. Ten rodzaj ┼Ťwietnie sprawdzi si─Ö te┼╝ na kuchenkach elektrycznych. U┼╝ytkowanie patelni ┼╝eliwnych na palnikach gazowych wymaga nieco wprawy ÔÇô naczynie najlepiej jest rozgrzewa─ç powoli, gdy┼╝ ┼╝eliwo ┼║le znosi nag┼ée zmiany temperatury.

Patelnie teflonowe

Teflon jest tworzywem, do kt├│rego nic nie przywiera. Dlatego jest tak powszechnie wykorzystywany w sprz─Ötach kuchennych. Patelnie powleczone teflonem mog─ů te┼╝ by─ç bardzo lekkie i por─Öczne. Jednak du┼╝─ů wad─ů tego rodzaju pow┼éoki jest jej niewielka odporno┼Ť─ç na zarysowania.┬á Teflonowe patelnie wymagaj─ů stosowania specjalnych ┼éopatek, ┼éy┼╝ek i szpatu┼éek wykonanych z drewna lub mi─Ökkiego silikonu. W przypadku mechanicznego uszkodzenia pow┼éoki nie nadaj─ů si─Ö do dalszego przygotowywania potraw, poniewa┼╝ szkodliwe substancje z g┼é─Öbszych warstw mog─ů przenika─ç do ┼╝ywno┼Ťci. Jednak dobrze wykonane i prawid┼éowo u┼╝ytkowane patelnie teflonowe mog─ů s┼éu┼╝y─ç latami. Nadaj─ů si─Ö tak┼╝e na ka┼╝dy rodzaj kuchenki.

Patelnie ceramiczne

Kolejnym popularnym rodzajem s─ů patelnie wykonane z ceramiki. Ich najwi─Öksz─ů zalet─ů jest d┼éugie utrzymywanie ciep┼éa. Ponadto materia┼é, z kt├│rego tworzy si─Ö takie patelnie, nie reaguje z ┼╝ywno┼Ťci─ů ÔÇô nawet d┼éugie przechowywanie potrawy nie sprawi, ┼╝e nabierze ona charakterystycznego, metalicznego posmaku. Ceramiczna pow┼éoka jest te┼╝ bardzo odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Jednak nawet gdyby na jej powierzchni powsta┼éy niewielkie rysy, to nie wp┼éynie to na bezpiecze┼ästwo jej u┼╝ywania. Modele, kt├│re s─ů obecnie dost─Öpne na rynku, sprawdz─ů si─Ö zar├│wno na kuchenkach gazowych, jak i p┼éytach indukcyjnych czy elektrycznych.

artykuł sponsorowany