Na wi─Öksz─ů skal─Ö. Dom w Krakowie

Powi─Ökszy─ç istniej─ůcy ju┼╝ dom o drugie tyle? To w┼éa┼Ťciwie wydaje si─Ö niemo┼╝liwe, a jednak parze przedsi─Öbiorc├│w z Krakowa si─Ö uda┼éo. Za namow─ů architektek ze studia projektowego Mango Investments zdecydowali si─Ö na radykaln─ů przebudow─Ö. I tak do dwustumetrowej, ale bardzo labiryntowej i ciasnej przestrzeni, dobudowano kolejne dwie┼Ťcie.

W ten spos├│b stary-nowy dom nabra┼é powietrza, ┼Ťwiat┼éa iÔÇŽ pi─Öknego wystroju. Jego urz─ůdzanie wci─ů┼╝ trwa. Zobaczcie, co maj─ů w planach architektki. Dwie┼Ťcie metr├│w, wydawa─ç by si─Ö mog┼éo wystarczaj─ůco do ┼╝ycia dla czteroosobowej rodziny. Jednak nie w tym przypadku. W┼éa┼Ťciciele czuli, ┼╝e czego┼Ť tu brakuje. Postanowili zasi─Ögn─ů─ç rady profesjonalist├│w by rozwia─ç lub potwierdzi─ç swoje obawy. Zwr├│cili si─Ö po wskaz├│wki do cenionej krakowskiej pracowni Mango Investments. Jej w┼éa┼Ťcicielka, Karolina Drogoszcz, ju┼╝ podczas pierwszych odwiedzin przyzna┼éa racj─Ö inwestorom. Metr├│w do mieszkania owszem, mo┼╝e i by┼éo sporo, ale ca┼éo┼Ť─ç sprawia┼éa przygn─Öbiaj─ůce wra┼╝enie. Pomieszczenia by┼éy ciemne ÔÇô przez ma┼ée okna nie dociera┼éa do ┼Ťrodka wystarczaj─ůc─ů ilo┼Ť─ç ┼Ťwiat┼éa. Wok├│┼é panowa┼é mrok, kt├│ry dzia┼éa┼é depresyjnie na mieszka┼äc├│w. Wra┼╝enie to pot─Ögowa┼é labiryntowy uk┼éad korytarzy, kt├│re zamyka┼éy przestrze┼ä wyrastaj─ůcymi raz po raz niczym las drzew grubymi ┼Ťcianami. Dynamiczny uk┼éad wprowadza┼é chaos i nie sprzyja┼é odpoczynkowi. A┼╝ si─Ö prosi┼éa niczym nie zm─ůcona du┼╝a przestrze┼ä wype┼éniona ┼Ťwiat┼éem, tym bardziej, ┼╝e dom usytuowany by┼é w pi─Öknym, du┼╝ym ogrodzie.

Architektki z Mango Investments zaproponowa┼éy dwa warianty modernizacji. Pierwszy zak┼éada┼é uporz─ůdkowanie zastanego uk┼éadu poprzez wprowadzenie drobnego liftingu. Zachowa─ç jak najwi─Öcej z konstrukcji i wymieni─ç okna na wi─Öksze otwieraj─ůc dom na otaczaj─ůc─ů ziele┼ä ÔÇô ten plan wydawa┼é si─Ö najbardziej ekonomiczny. Ale w zanadrzu by┼é jeszcze drugi ÔÇô bardziej radykalny, wymagaj─ůcy i skomplikowany, bo wi─ůza┼é si─Ö z mas─ů formalno┼Ťci, w tym z uzyskaniem pozwolenia na budow─Ö i sporz─ůdzeniem nowego projektu architektonicznego. Czego si─Ö jednak nie robi by ┼╝y─ç komfortowo. W┼éa┼Ťciciele, cho─ç na co dzie┼ä bardzo zaj─Öci, zdecydowali si─Ö na drug─ů opcj─Ö ÔÇô w ko┼äcu domu nie zmienia si─Ö co kilka lat. Przebudowa opiera┼éa si─Ö na ┼Ťcis┼éej wsp├│┼épracy architekt├│w kubaturowych z projektantkami wn─Ötrz i przebiega┼éa wzorowo. Co zaproponowa┼éy Karolina Drogoszcz, Katarzyna Abramowicz i Katarzyna Kuku┼éka?

Koniec z labiryntowymi łamańcami

Na pierwszy ogie┼ä posz┼éy wszystkie ┼Ťciany na parterze, a w┼éa┼Ťciwie znaczna ich cz─Ö┼Ť─ç. Sprawa by┼éa jasna ÔÇô im mniej podzia┼é├│w tym wi─Öcej ┼Ťwiat┼éa. I tak salon zyska┼é 80 metr├│w przestrzeni ÔÇô to sporo, nawet jak na stref─Ö dzienn─ů. W miejsce ma┼éych okiennych klitek wstawiono du┼╝e nowoczesne przeszklenia, kt├│re nie tylko wpu┼Ťci┼éy do ┼Ťrodka mas─Ö s┼éo┼äca, ale nada┼éy bryle domu jeszcze nowocze┼Ťniejszy charakter. W du┼╝ym salonie b─Ödzie mo┼╝na teraz z powodzeniem zaaran┼╝owa─ç trzy przenikaj─ůce si─Ö strefy: wypoczynkow─ů, kuchenn─ů i jadalnian─ů. Do wn─Ötrza domu prowadzi spory przedsionek z ukrytymi pojemnymi szafami na wierzchni─ů garderob─Ö i wej┼Ťciem do gara┼╝u. Wcze┼Ťniej miejsce parkingowe znajdowa┼éo si─Ö poza budynkiem a w┼éa┼Ťciciele rzadko z niego korzystali. Teraz, gdy zosta┼éo usytuowane w pobli┼╝u kuchni i spi┼╝arni, mo┼╝na szybko i wygodnie wypakowa─ç zakupy z auta. Za wiatro┼éapem architektki zaprojektowa┼éy, znacznie powi─Ökszony w stosunku do poprzedniej wersji, elegancki i reprezentacyjny hall, z regularn─ů klatk─ů schodow─ů prowadz─ůc─ů do cz─Ö┼Ťci prywatnej. Pod schodami znalaz┼éo si─Ö miejsce dla zwierzak├│w ÔÇô pomys┼éowo zaprojektowane wn─Öki na legowiska.

Reprezentacyjny d├│┼éÔÇŽ

Do salonu zaprasza od progu spory i funkcjonalny aneks kuchenny. B─Ödzie on posadowiony na efektownym dywanie z czarno-bia┼éych geometrycznych p┼éytek otoczonych marmurow─ů bordiur─ů. Na ┼Ťrodku stanie okaza┼éa wyspa kuchenna wykonana z kwarcytu Patagonia. Pi─Ökny i wyrazisty rysunek naturalnego kamienia ma by─ç mocnym i dominuj─ůcym akcentem w stonowanym wn─Ötrzu. Zaokr─ůglone brzegi wyspy wyko┼äcz─ů dekoracyjne, ale dyskretne, opaski w z┼éotym kolorze.

Przy szerokim blacie od strony salonu b─Ödzie mo┼╝na usi─ů┼Ť─ç na hokerach by towarzyszy─ç gospodarzom przy wsp├│lnym gotowaniu. W┼éa┼Ťcicielom zale┼╝a┼éo na miejscu do przechowywania. Teraz b─Öd─ů go mieli bardzo du┼╝o dzi─Öki rz─Ödowi g├│rnych szafek i dolnych szuflad. Bia┼éo-b┼é─Ökitne meble rozdziela─ç b─Ödzie na ┼Ťcianie naturalny kamie┼ä (ten sam co na wyspie) ÔÇô jego pi─Ökne ┼╝y┼ékowania zostan─ů podkre┼Ťlone s─ůcz─ůcym si─Ö spod szafek ciep┼éym ┼Ťwiat┼éem. G┼é├│wnym ┼║r├│d┼éem o┼Ťwietlenia b─Ödzie jednak nowoczesny, cho─ç nieco glam, ┼╝yrandol nawi─ůzuj─ůcy prost─ů form─ů do geometrycznego deseniu na posadzce. Jego kameralne ┼Ťwiat┼éo ma pi─Öknie odbija─ç si─Ö w frontach witryn z przydymionego szk┼éa, wbudowanych w du┼╝e szafy fornirowane ciemnym w─Ödzonym d─Öbem. Za ich drzwiami zosta┼é ukryty sprz─Öt AGD wagi ci─Ö┼╝kiej czyli du┼╝a lod├│wka typu side-by-side, a mniejszy (piekarnik czy ekspres do kawy) wkomponowany w ca┼éo┼Ť─ç zabudowy.

Projektantki planuj─ů otworzy─ç kuchni─Ö na jadalni─Ö, z du┼╝ym nowoczesnym sto┼éem na kilkana┼Ťcie os├│b. Stanie on na tle wej┼Ťcia do gabinetu. Przeszklone drzwi b─Öd─ů wie┼äczy─ç po bokach ÔÇô prosty kominek za to z dekoracyjnym kamiennym portalem, a z drugiej strony elegancki barek na trunki. Cz─Ö┼Ť─ç wypoczynkow─ů b─Ödzie tworzy─ç komfortowy naro┼╝nik bo ca┼éa rodzina uwielbia relaks przy filmowych seansach. Architektki proponuj─ů, aby mia┼é on obicia z naturalnej tkaniny, kt├│ra ┼éadnie zagra na tle jasnego dywanu przystrzy┼╝onego w strukturalny wz├│r.

Magda Święcicka, Home Sweet Home PR