Grille gazowe czy w─Öglowe ÔÇô co wybra─ç?

Grille gazowe czy w─Öglowe

Grillowanie w Polsce znajduje si─Ö w czo┼é├│wce ulubionych wiosenno-letnich form sp─Ödzania wolnego czasu. Na dzia┼ékach i tarasach ju┼╝ od maja masowo pojawiaj─ů si─Ö grille zar├│wno gazowe, jak i w─Öglowe. Jednak wraz ze wzrostem ┼Ťwiadomo┼Ťci ekologicznej i konieczno┼Ťci zadbania o zdrowie planety (ale i swoje w┼éasne) ÔÇô coraz cz─Ö┼Ťciej pojawia si─Ö w tym kontek┼Ťcie pytanie o spos├│b przyrz─ůdzania zdrowych posi┼ék├│w. W przypadku jako┼Ťci grillowanego jedzenia nie powinno ono brzmie─ç: ÔÇ×czy jedzenie z grilla jest zdrowe?ÔÇŁ, ale raczej: ÔÇ×jak zdrowo przyrz─ůdzi─ç posi┼éek na grillu?ÔÇŁ. Wszystko zaczyna si─Ö od wyboru odpowiedniego urz─ůdzenia.

Grille gazowe pozwalaj─ů na znacznie wi─Öksz─ů r├│┼╝norodno┼Ť─ç przyrz─ůdzanych posi┼ék├│w. Chocia┼╝by ze wzgl─Ödu na mo┼╝liwo┼Ť─ç regulacji p┼éomienia i temperatury. Tradycyjny grill w─Öglowy ma jednak r├│wnie┼╝ swoje zalety.

Grill w─Öglowy

Grill w─Öglowy ÔÇô tanio, smacznie, ale czy zawsze zdrowo?

Zwolennicy tradycyjnego grilla podkre┼Ťlaj─ů, ┼╝e pieczenie na nim pozwala na uzyskanie wyj─ůtkowego, dymnego smaku potraw. To prawda, ale urz─ůdzenie tego typu (w przeciwie┼ästwie do grilli gazowych) wymaga du┼╝ej dyscypliny. Jego ogie┼ä trudniej kontrolowa─ç. Skapuj─ůcy t┼éuszcz dodatkowo go podsyca, powoduj─ůc powstanie wi─Ökszej ilo┼Ťci toksycznych substancji. Mo┼╝na temu zapobiec, stosuj─ůc aluminiowe tacki do pieczenia produkt├│w. Jakie jeszcze zalety ma w─Öglowy grill?

  • Du┼╝a r├│┼╝norodno┼Ť─ç urz─ůdze┼ä do wyboru i ÔÇô co za tym idzie ÔÇô r├│┼╝norodno┼Ť─ç cen. Najprostsze urz─ůdzenie mo┼╝na naby─ç ju┼╝ za kilkadziesi─ůt z┼éotych.
  • Uniwersalno┼Ť─ç ÔÇô mo┼╝na go rozpali─ç w┼éa┼Ťciwie wsz─Ödzie (uwzgl─Ödniaj─ůc kwestie prawne), gdzie znajduje si─Ö odpowiedni opa┼é (drewno, ga┼é─Özie, w─Ögiel, brykiet etc.).
  • Du┼╝y wyb├│r dodatkowych akcesori├│w (podobnie jak w przypadku grilli gazowych) ÔÇô r├│┼╝nego rodzaju ruszty, pokrywy z termometrem, nienagrzewaj─ůce si─Ö r─ůczki, dodatkowe k├│┼éka u┼éatwiaj─ůce przemieszczanie, p├│┼éki, akcesoria do pieczenia.

Amatorzy pieczenia na grillu przekonuj─ů, ┼╝e posi┼éki przyrz─ůdzone w ten spos├│b s─ů znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne od np. tych sma┼╝onych na patelni. Grill w─Öglowy rzeczywi┼Ťcie nie wymaga dodatku t┼éuszczu, jednak jego nieprawid┼éowe u┼╝ytkowanie mo┼╝e oznacza─ç inne zagro┼╝enia.

  • Nieodpowiednie rozpalanie ÔÇô u┼╝ycie wszelkiego rodzaju chemicznych podpa┼éek generuje du┼╝─ů ilo┼Ť─ç toksycznych substancji. Ich resztki mog─ů z jednej strony osi─ů┼Ť─ç na grillowanych produktach (je┼╝eli zbyt szybko zostan─ů umieszczone na grillu, gdy podpa┼éka nie zd─ů┼╝y┼éa si─Ö do ko┼äca wypali─ç). Z drugiej strony dym i opary spalanej podpa┼éki b─Öd─ů w jakim┼Ť stopniu wdychane przez biesiadnik├│w. Zdecydowanie lepiej jest rozpali─ç grilla przy u┼╝yciu drobnych ga┼é─ůzek lub innych, naturalnych metod.
  • Zbyt szybkie umieszczenie posi┼éku na grillu ÔÇô to cz─Östy b┼é─ůd. Rozpalanie grilla w─Öglowego musi potrwa─ç (tylko grille gazowe s─ů gotowe do u┼╝ytku natychmiast po w┼é─ůczeniu). Niezale┼╝nie od tego, czy w palenisku b─Ödzie znajdowa┼é si─Ö brykiet, w─Ögiel czy drewno ÔÇô z po┼éo┼╝eniem produkt├│w do grillowania nale┼╝y poczeka─ç, a┼╝ powstanie ┼╝ar. To w┼éa┼Ťnie wtedy jest ma┼éo szkodliwego dymu, osiadaj─ůcego na jedzeniu, a produkty piek─ů si─Ö szybko i s─ů smaczniejsze (nie zd─ů┼╝─ů wyschn─ů─ç).
Grille gazowe

Grille gazowe ÔÇô dro┼╝ej, ale bezpieczniej, wygodniej i zdrowiej

Grille gazowe maj─ů zdecydowan─ů przewag─Ö nad w─Öglowymi ÔÇô posi┼éki na nich przygotowywane nie zawieraj─ů takiej ilo┼Ťci szkodliwych substancji przenikaj─ůcych do ┼╝ywno┼Ťci wraz z dymem jak te z grilla tradycyjnego. Zalet grillowania gazowego jest zreszt─ů znacznie wi─Öcej.

  • Kontrola procesu pieczenia ÔÇô fakt, ┼╝e produkty nie stykaj─ů si─Ö na grillach gazowych z bezpo┼Ťrednim p┼éomieniem, pozwala na znacznie bardziej precyzyjn─ů kontrol─Ö procesu pieczenia.
  • Bezpiecze┼ästwo ÔÇô w grillach gazowych p┼éomie┼ä jest pod kontrol─ů, niepodsycany kapi─ůcym t┼éuszczem. Oznacza to r├│wnie┼╝ mniejsze ryzyko przypalenia potraw (a to dodatkowy czynnik o udowodnionym dzia┼éaniu rakotw├│rczym) oraz bezpieczn─ů obs┼éug─Ö grilla.
  • Sprawne przyrz─ůdzanie posi┼ék├│w ÔÇô brak czasu oczekiwania na rozpalenie grilla gazowego i mo┼╝liwo┼Ť─ç korzystania z niego niezale┼╝nie od pogody. W niekt├│re wilgotne i wietrzne dni rozpalenie grilla w─Öglowego jest znacznie trudniejsze lub wr─Öcz graniczy z cudem. Tymczasem grille gazowe s─ů gotowe do pieczenia natychmiast i zawsze rozpalaj─ů si─Ö tak samo.

Zwolennicy tradycyjnego sposobu grillowania wskazuj─ů czasami na r├│┼╝nice przemawiaj─ůce na niekorzy┼Ť─ç urz─ůdze┼ä gazowych.

  • Odmienny smak potraw ÔÇô w przypadku grilla w─Öglowego smak potrawy jest wzbogacony o dymny aromat. Trzeba mie─ç jednak na uwadze fakt, ┼╝e wi─ů┼╝e si─Ö to jednak z dodatkiem substancji niekoniecznie dobrze wp┼éywaj─ůcych na nasze zdrowie.
  • Cena urz─ůdzenia ÔÇô grille gazowe s─ů z regu┼éy dro┼╝sze od w─Öglowych. Najcz─Ö┼Ťciej s─ů one jednak r├│wnie┼╝ wi─Öksze i bardziej wydajne. Wymagaj─ů te┼╝ dokupienia butli z gazem ÔÇô przy typowym (weekendowym) u┼╝ytkowaniu zazwyczaj wystarcza ona na ca┼éy sezon.
grille gazowe czy w─Öglowe

A zatem… grille gazowe czy w─Öglowe?

Je┼Ťli posi┼éki z grilla s─ů cz─Öste i regularne, warto z pewno┼Ťci─ů zaopatrzy─ç si─Ö w grill gazowy. Je┼╝eli natomiast grilluje si─Ö tylko okazjonalnie, mo┼╝na ograniczy─ç si─Ö do grilla w─Öglowego. Chc─ůc przyrz─ůdza─ç posi┼éki ┼Ťwiadomie i precyzyjnie, a tak┼╝e m├│c cieszy─ç si─Ö absolutn─ů kontrol─ů nad tym, co si─Ö piecze i spo┼╝ywa, warto postawi─ç na bardziej zaawansowane grille gazowe. Przy ograniczonym bud┼╝ecie mo┼╝na zacz─ů─ç od grilla w─Öglowego, kt├│rego ÔÇô w miar─Ö mo┼╝liwo┼Ťci finansowych i rosn─ůcego apetytu na pyszne, zdrowe jedzenie ÔÇô by─ç mo┼╝e po czasie zast─ůpi grill gazowy.

Pami─Öta─ç nale┼╝y przy tym, ┼╝e niezale┼╝nie od rodzaju posiadanego grilla, ka┼╝dorazowe jego u┼╝ycie wi─ů┼╝e si─Ö z konieczno┼Ťci─ů starannego czyszczenia rusztu i wszystkich element├│w, na kt├│rych pozosta┼éy resztki jedzenia. Zaniedbanie tej czynno┼Ťci lub wykonanie jej niedok┼éadnie spowoduje, ┼╝e resztki zw─Öglonej ┼╝ywno┼Ťci b─Öd─ů nadal wydziela─ç szkodliwe substancje. Do tego coraz trudniej b─Ödzie je usun─ů─ç. Jedynie posi┼éki przyrz─ůdzone na czystym ruszcie i pod sta┼é─ů kontrol─ů temperatury pieczenia, niedopuszczaj─ůc─ů do powstania przypale┼ä, mo┼╝na uzna─ç za zdrowe.┬á